П'ЯТЬ ЗІГРІВАЮЧИХ НАПОЇВ ДЛЯ ЗАТИШНОЇ ЗИМИ

Зимові вечори - чудовий час для насолоди смачними напоями під загадкове мерехтіння свічок чи новорічних гірлянд. Час придивитися до власних бажань, помріяти та віднайти цілі, які надихнуть бадьоро прокидатися вранці. Лише уявіть: теплий плед, зручне крісло, чашка з ароматним глінтвейном у руках. Чи, можливо, ви надаєте перевагу пуншу?

Наш експерт, блогер Анастасія Чуприна, відшукала для вас цікаві рецепти традиційних зимових напоїв та поділилася ними у новій статті для EVA Blog!

***

Я люблю різні сезони, і маю свої традиції – це стосується і занять, і одягу, і напоїв. Восени я п'ю багато какао та чаю з обліпихи, а взимку дуже люблю глінтвейн. В цьому році я вирішила пошукати альтернативи і поділитися з вами – і маленькими секретами приготування глінтвейну, і рецептами інших напоїв. Гарячі напої на основі алкоголю зігрівають, розслаблюють і бережуть вас від застуди. Зрештою, глінтвейн, пунш, грог, егг-ног і гльог – це просто дуже смачно! Я знайшла багато варіантів приготування, випробувала кожен, внесла свої корективи і з радістю ділюся з вами.

01е.jpeg

 

1.     Класика жанру – глінтвейн. 

Настояне зі спеціями вино, часто з додаванням свіжовичавленого соку з цитрусових.
 

Маленькі хитрощі:

Про вино. Для червоного глінтвейну вино повинно бути м'яким, не надто кислим і терпким. Краще взяти Іспанію, Італію або Австрію (а невиразних напоїв в картонних коробках по 2 л краще уникати). Хороший глінтвейн вийде і з дешевого бордо, тільки залиште його на добу відкритим, щоб воно пом'якшало. Вино для білого або рожевого глінтвейну теж вибирайте м'яке і не кисле, краще напівсухе або навіть напівсолодке – більше шансів, що при нагріванні воно не стане кислим і не втратить смак.

 Для двох осіб вистачає однієї пляшки вина (якщо сильно не захоплюватися), для трьох-чотирьох, відповідно, потрібні дві, і так далі.

 Про прянощі. Для глінтвейну, як і для чаю і супу, завжди краще брати не мелені, а цілі спеції – палички, стручки, зірочки, коробочки. Не бійтеся імпровізувати! Крім традиційної кориці і гвоздики в глінтвейні гарно звучать кардамон, аніс, мускатний горіх, рожевий перець. Пошукайте готовий набір прянощів або зробіть його самостійно, головне, відмовтеся від меленого порошку з незрозумілим складом.

 Про фрукти і ягоди. Найчастіше в глінтвейн додають апельсиновий сік. І тут я закликаю вас відкривати нові горизонти – пробуйте додати ягоди (свіжі або заморожені), сухофрукти, цукати. Замість цедри апельсина – кірку лимона або лайма (тільки самі лимони і лайми, не кладіть, вони надають неприємну кислоту).

 

01glintwein.jpeg

 

Приготування:

 

1) Якщо ви хочете традиційний глінтвейн з апельсиновим соком, по 1 штуці на пляшку вина буде досить. Прянощі і цукор – за смаком. Я кладу на 2 л вина три стручка ванілі, дві зірочки анісу, кілька горошин кардамону, кілька бутонів гвоздики, корицю і мускатний горіх приблизно по 0,5 чайної ложки. Якщо любите солодкий глінтвейн, можна додати цукор.

2) Насипайте в каструлю цукор, прянощі, апельсинову цедру і заливайте водою приблизно на 2 см. Нехай це все скипить, а потім трохи повариться на середньому вогні і стане сиропом.

3) Час фруктів: апельсин і все, що у вас в планах, наріжте на шматочки і додайте в сироп. Потім зменшуйте вогонь, вливайте вино. Періодично помішуйте.

4) Як тільки на поверхні почнуть з'являтися бульбашки – знімайте глінтвейн з вогню. Дуже важливо, щоб він не встиг закипіти! Такий глінтвейн буде грубуватим на смак.

5) Розлийте глінтвейн по красивих чашках. Пити краще через трубочку, щоб не надихатися парами глінтвейну і не вийти з ладу на першому ковтку.

 

2.     Привіт з давньої Індії – пунш.

 Назва цього напою походить від давньоіндійського слова «панч», тобто «п'ять». І компонентів в пунші саме п'ять: вино, прянощі, фруктовий сік, цукор і ром. Коли рецепт пуншу потрапив в Європу, європейці замінили вино на чай і, як на мене, пунш від цього тільки виграв.

 02punch.jpeg 

Приготування:

 

1) Заварити чорний чай з прянощами (я додаю гвоздику, корицю, мускатний горіх і кардамон).

2) Додати цукор, нарізані шматочками фрукти або сік (моє відкриття – вишневий сироп замість соку в поєднанні з кружечком лимона).

3) Влити ром (за смаком, мені достатньо 2 столових ложок на чашку об'ємом 300 мл).

 

3.     Ноу-хау британських моряків – грог.

 У найбільш узагальненому вигляді грог – це ром, сильно розбавлений водою з цукром. Назвою напій зобов'язаний прізвиську британського віце-адмірала Едварду Вернону – «Олд Грог». В ті часи морякам Британського Королівського флоту покладалася щоденна порція 80% рому, що, з одного боку, знижувало рівень захворювань на цингу, з іншого – викликало пияцтво і дисциплінарні проблеми. Щоб зменшити вплив алкоголю на моряків, адмірал наказав роздавати ром, розведений водою і лимонним соком.

 

03grog.jpeg

 

Приготування:

 

1) 3/4 настою – будь-які прянощі (кориця, імбир, гвоздика, аніс) і мед залити водою, закип'ятити. Як варіант – можна заварити чай з прянощами замість води.

2) Додати 1/4 рому.

3) Вичавити важку часточку будь-якого цитруса. Грог готовий, підняти вітрила!

 

4. Різдво в Шотландії – егг-ног.

 Егг-ног – традиційний різдвяний напій родом з Шотландії. Це молоко, прогріте з прянощами, міцним алкоголем і збитим яєчним кремом. Нагадує заварний крем, тільки питний і з алкогольним акцентом.

 04egg-nog.jpeg

 

Приготування:

 

1) Прогріти 1 стакан молока з ваніллю, корицею і мускатним горіхом.

2) Збити міксером 2 жовтки + 1 ст.л. цукру + 2 ст.л. міцного алкоголю (ром, віскі, бренді) до білого крему.

3) Повільно влити в крем гаряче молоко, збиваючи, доки не вийде густий, пінистий напій.

 

5. Глінтвейн по-скандинавські – гльог.

 

Гльог – скандинавська версія глінтвейну з додаванням коньяку або горілки. Так само смачно і ароматно, тільки міцніше. Подають його зазвичай з великими родзинками, підсмаженим очищеним мигдалем і імбирним печивом. Замість червоного вина іноді використовують біле вино, сидр і яблучний сік.

 

 05glogg.jpeg


Приготування:

 1) Червоне сухе вино прогріти зі спеціями і цукром за тією ж технологією, що і глінтвейн. Разом зі спеціями можна кинути і жменю родзинок, і шматочок свіжого імбиру.

2) Не чекаючи кипіння, вимкнути плиту, залишити вино ще на півгодини, щоб настоялося, а перед подачею нагріти і додати горілку або коньяк (приблизно ¼ від обсягу вина).

 

Якщо в рецепті глінтвейну замінити вино на виноградний сік, а в пунш і егг-ног не додавати міцний алкоголь, вийдуть смачні безалкогольні напої для дітей.

 

Смачного!



Автор статті:
Анастасія Чуприна, блогер, засновниця Purpurblog

Кількість переглядів:482
Оцiнити питання
Для додавання коментарів, Вам необхідно Увійти або зареєструватись.
Додати коментар
0 800 303 700*
Усі дзвінки зі станціонарних та мобільних телефонів безкоштовні.
Графік роботи контактного центра: щоденно з 08-00 до 21-00.

Правила використання Подарункових сертифікатів

Подарунковий сертифікат - еквівалент грошової суми (50, 100 і 250 гривень). Подарунковий сертифікат - є підтвердженням внесення авансового платежу і дає його власникові право на придбання товару в лінії магазинів EVA на суму, еквівалентну номіналу Подарункового сертифіката і в межах терміну його дії.

ПЕРЕВIРКА ТЕРМIНУ ДII СЕРТИФIКАТУ

ПЕРЕВIРИТИ СЕРТИФIКАТ