СВЯТКУЄМО З КОРИСТЮ: ТРАДИЦІЙНІ НОВОРІЧНІ СТРАВИ У НОВОМУ ВИКОНАННІ

На Новий рік ми часто дозволяємо собі зайве. Алкоголь, важкі жирні страви вночі і впродовж багатьох днів поспіль. Не дивно, що службам швидкої допомоги додається роботи, а після свят в лікарнях зайняті всі ліжка.

Щоб цього не сталося, Новорічний стіл потрібно полегшити. Але все ж, це дуже традиційне свято, тому і стандартних страв теж хочеться!
Наш експерт зі здорового образу життя - Лєна Філатова пропонує цікавий вихід.

Ми змінимо традиційні страви так, щоб вони не втратили звичні смак і привабливість. Але стали трохи кориснішими.


Святкуємо з користю: традиційні новорічні страви у новому виконанні


У цьому напрямку є два шляхи - зменшити калорійність або ж замінити інгредієнти на біль здорові.
Бажаєте зробити страви більш легкими і зберегти фігуру навіть у свята? Використовуйте замість цукру натуральний замінник стевіозід. У невеликих кількостях в соусах або маринадах він зовсім непомітний.
Ви можете також повністю замінити цукор в солодких стравах на більш здоровий варіант. Наприклад, кокосовий цукор або натуральний підсолоджувач еритрир, який не зашкодить дитячим зубам та вашій фігурі.

Сьогодні ми приготуємо чотири улюблені новорічні страви: салати Олів'є, Оселедець під шубою, низькокалорійний майонез та Наполеон без масла.

Якщо ці страви стануть основою вашого столу, за печінку можна не переживати!

Олів'є

У цій страві ми замість ковбаси використовуємо натуральне пісне м'ясо. А заправляємо салат дуже легким низькокалорійним майонезом, приготовленим вдома.


Олів'є



Складові:

  • шинка з індички або варене м'ясо - 300 г;
  • картопля або дайкон (редька) - 300 г;
  • огірки мариновані - 400 г;
  • горошок заморожений - 200 г;
  • яйця - 4 шт .;
  • цибулина - 120 г;
  • низькокалорійний майонез - 100 г.

  • для маринаду: сіль, оцет яблучний, стевія.


Приготування:

  1. Заморожений горошок кинути в окріп і варити 5 хвилин.
  2. Потім замаринувати його разом з нарізаною цибулею (300 мл окропу + 1 ч.л. солі + 1,5 ст.л. яблучного оцту + стевія на кінчику ножа).
  3. Можна зберігати 1-3 доби в холодильнику.
  4. Дайкон нарізати кубиками і відварити 15-20 хвилин (картоплю відварити на пару).
  5. Шинку, варені яйця, мариновані огірки нарізати кубиком.
  6. Додати мариновану цибулю та горошок.
  7. Заправити домашнім низькокалорійним майонезом або магазинним майонезом 30% жирності.


Оселедець під шубою

Традиційний зимовий салат ми заправимо майонезом без олії. Його можна зовсім не солити, оскільки в оселедці вже є сіль. Занадто солона страва викличе затримку рідини, і на вагах буквально за добу можна буде побачити прибавку у пару кілограмів!
З цим рецептом таких наслідків можна не боятися.

Оселедець під шубою


Складові:

  • Оселедець слабосолоний (без олії): 250 г
  • Буряк: 1 великий
  • Морква: 1 велика
  • Яйце: 3 шт.
  • Яблуко: 1 велике
  • Низькокалорійний майонез: 250 г



Приготування:

  1. Буряк, моркву і яйця відварити на пару.
  2. Буряк очистити і натерти на дрібній терці.
  3. Моркву і яблуко очистити і натерти. Яйця теж очистити і подрібнити.
  4. Викладаємо все шарами: спочатку на дно форми кладемо оселедець, змащуємо майонезом, потім шар моркви, потім яблуко, потім яйця і зверху буряк. Кожен шар потрібно промащувати майонезом.
  5. Після приготування поставте салат в холодильник на кілька годин, щоб він просочився.


Низькокалорійний майонез

На відміну від магазинного, цей майонез готується без олії. Не бійтеся використовувати сирі жовтки. Головне - переконайтеся перед приготуванням, що яйця свіжі, їх не помили на фабриці і цілісність не порушена.
Помийте яйце перед тим, як розбити його, під проточною водою.


Низькокалорійний майонез



Складові:

  • Жовтки (сирі) - 2 шт.
  • Молоко 1% - 300 мл.
  • Крохмаль кукурудзяний - 1 ст. л.
  • Гірчиця (без цукру і олії) - 1 ч.л.
  • Стевія - на кінчику ножа (екв.1 ч.л. цукру або меду)
  • Оцет столовий - 0,5-1 ч.л - за смаком.
  • Сіль, перець - за смаком.


Приготування:

  1. В окремому посуді з'єднати жовтки, крохмаль, гірчицю, 4 ст. л. молока, сіль.
  2. Молоко, що залишилося підігріти, не доводячи до кипіння, щоб було гарячим, але не окропом, додати в нього стевію.
  3. Далі, інтенсивно помішуючи, влити гаряче молоко в суміш з жовтків, крохмалю, гірчиці і солі.
  4. Поставити на вогонь, і постійно помішуючи, довести суміш до кипіння.
  5. Як тільки закипіло, відразу зняти з вогню.
  6. Невеликими порціями додати оцет, постійно помішуючи, спробувати суміш на смак. Як тільки отримали бажаний смак, закриваємо каструльку кришкою і даємо "майонезу" повністю охолонути.
  7. Зберігати в холодильнику 2-3 дні.


Низькокалорійний "Наполеон" без масла

Важкий і жирний традиційний торт ми приготуємо в полегшеному варіанті.
Якщо ви хочете зробити його зовсім низькокалорійним, замініть цукор на еритрит. Він продається в магазинах здорового харчування або кондитерських магазинах.
Вам потрібно буде додати трохи більше еритриту, ніж цукру, оскільки він має приблизно 70% від цукрової солодкості, а також, легкий і приємний м'ятний присмак. Спробуйте крем в процесі приготування, щоб переконатися, що вам досить солодко!


Низькокалорійний "Наполеон" без масла



Тісто:

  • Молоко - 1 склянка.
  • Яйце - 1 шт.
  • Цукор - 1/4 склянки.
  • Сода з оцтом - 1/6 чайної ложки.
  • Крохмаль - 1 ст. ложка (за бажанням можна не додавати).
  • Борошно - стільки, щоб тісто вийшло м'яким.


Крем:

  1. Розтерти яйце і два жовтки з цукром і ваніллю, додати борошно, крохмаль, потім півтори склянки холодного молока.
  2. Ретельно розтерти отриману суміш.
  3. Решту молока доводимо до кипіння і вливаємо тонкою цівкою в суміш, продовжуючи помішувати.
  4. Поставити на вогонь і варити, поки не з'являться бульбашки повітря. Готовий крем відставити на 10 хвилин перед складанням торта.

Збірка:

  1. Два найрум'яніших коржа заздалегідь відкласти для посипання торта.
  2. Збирати Наполеон найкраще в блюді з бортиками, щедро змащуючи кожен корж кремом.
  3. Коли торт осяде, акуратно дістати його з форми, змастити зверху кремом і прикрасити крихтою з коржів.




Висновки


Ми давно перейшли з епохи дефіциту в епоху достатку. А значить, немає потреби навантажувати свій організм ударною дозою цукру, жиру і алкоголю на свята.
Якщо для вас важливі здоров'я і струнка фігура, використовуйте ці рецепти. На смак вони близькі до улюблених традиційних страв, але засвоюються легше і містять менше калорій.
Ваша сім'я буде задоволена гарними стравами, а ви - спокійні за їхнє здоров'я.


Автор статті:
Лєна Філатова, експерт зі здорового образу життя

Кількість переглядів:361
Середня оцiнка: 5
Оцiнити питання
Для додавання коментарів, Вам необхідно Увійти або зареєструватись.
Додати коментар
0 800 303 700*
Усі дзвінки зі станціонарних та мобільних телефонів безкоштовні.
Графік роботи контактного центра: щоденно з 08-00 до 21-00.

Правила використання Подарункових сертифікатів

Подарунковий сертифікат - еквівалент грошової суми (50, 100 і 250 гривень). Подарунковий сертифікат - є підтвердженням внесення авансового платежу і дає його власникові право на придбання товару в лінії магазинів EVA на суму, еквівалентну номіналу Подарункового сертифіката і в межах терміну його дії.

ПЕРЕВIРКА ТЕРМIНУ ДII СЕРТИФIКАТУ

ПЕРЕВIРИТИ СЕРТИФIКАТ