Сучасні страви на Святу Вечерю

Різдво — одне з найбільш чарівних сімейних свят, на яке чекають та готуються всі. Не завжди ми святкуємо його з дотриманням усіх канонів — все частіше Різдво перетворюється на красиву й теплу сімейну вечерю, коли за одним столом збираються всі рідні та близькі. Напевно, в цьому і полягає найголовніша цінність будь-яких свят. У новій статті ми підготували для вас сучасні рецепти пісних страв до святкового столу, щоб ваша вечеря відповідала традиціям і водночас була незвичайною.

Традиції святкування Різдва

6 січня — Святий Вечір — символізує мир і багатство в кожній родині. На відміну від веселого Різдва це свято спокійне та сімейне: вечеряють при свічках і обов’язково лишають за столом місце для неочікуваних гостей. У цей вечір головне багатство родини — у її злагодженості та повазі один до одного.

До Святої Вечері на столі мали бути всі культури, що є в господарстві родини (окрім м’яса, яєць, молочних продуктів), щоб кожна з них принесла багатий врожай у новому році. За традицією подавали 12 пісних страв — за кількістю апостолів, що брали участь у Тайній Вечері, та кількістю місяців у році.

  1. Вареники.
  2. Пісний борщ.
  3. Узвар — компот із сухофруктів.
  4. Кутя — пшенична крупа з горіхами, медом і маком.
  5. Риба печена або смажена.
  6. Варений горох.
  7. Капусняк з пшоном.
  8. Хліб або пампушки (до борщу).
  9. Каша з пшона чи гречки.
  10. Пироги з пісною начинкою.
  11. Голубці пісні: з грибами, крупами, овочами.
  12. Соління, квашена капуста тощо.

А от 7 січня — Різдво — розпочиналося зі святкової служби в церкві, після якої з веселими колядками люди поверталися додому й куштували щедрий стіл зі стравами із м’яса: печенею, холодцем, сальтисоном, домашньою ковбасою тощо.

Сучасні пісні страви до Святої Вечері

Кутя з халвою та шоколадом

У Святвечір кутею пригощають рідних, близьких, хрещених батьків. Рецептів її приготування є багато, та оригінальний смак цієї куті неодмінно сподобається усім вашим гостям!

  • горіхи волоські: ½ склянки
  • зерна пшениці: ½ склянки
  • мак: 100 г
  • родзинки: ½ склянки
  • узвар: 5 ст. л.
  • мед: 5 ст. л.
  • шоколад чорний: 60 г
  • халва: 40 г

  1. Крупу замочити на 12 годин та зварити до готовності.
  2. Горіхи підсмажити на сковорідці.
  3. Родзинки помити та запарити.
  4. Мак запарити та розтерти.
  5. Шоколад і халву порізати шматочками.
  6. Додати усі інгредієнти до негарячої пшеничної каші, обережно перемішати.
  7. Залити узваром, щоб довести до необхідної консистенції.

Яблучний пиріг

  • цукор: 50 г
  • холодна вода: 80 г
  • борошно: 250 г
  • олія: 130 г
  • сіль
  • яблука: 3 шт.
  • цукор: 100 г
  • борошно: 3 ст. л.
  • вершкове масло: 100 г
  • кориця

  1. У просіяне борошно додати сіль, цукор, олію, воду. Замісити тісто.
  2. Поділити на дві неоднакові частини й відправити в холодильник на 1 годину.
  3. Велику частину тіста розкачати й перекласти у форму.
  4. Нарізані яблука, цукор, корицю, масло та борошно перемішати. Суміш викласти на тісто.
  5. Другою частиною укрити начинку. Краї защипати, залишивши невеликий отвір для пари.
  6. За допомогою кулінарного пензля змазати верхній шар тіста олією, потрусити корицею з цукром.
  7. Пекти 1 годину при температурі 180 °С.

Вінегрет з гранатовими зернами

  • зерна одного гранату
  • буряк: 2 шт.
  • морква: 1–2 шт.
  • картопля: 3 шт.
  • зелений горошок
  • квашена капуста, мариновані або солоні огірки — за смаком
  • цибуля червона
  • рослинна олія: 2 ст. л.
  • натуральний винний оцет: ½ ч. л.
  • гірчиця: 1 ч. л.
  • сіль

  1. Картоплю, моркву, буряк помити, висушити, загорнути у фольгу й пекти 1 годину при температурі 200 °С.
  2. Усі інгредієнти нарізати кубиками, капусту нашинкувати, додати зерна гранату, горошок.
  3. Для заправки перемішати гірчицю, олію та оцет.
  4. До салату додати заправку й перемішати.

Голубці з грибами та рисом

  • качан білокачанної капусти
  • рослинна олія
  • сметана: 250 г
  • солодкий перець: 2 шт.
  • часник: 2 зубчики
  • морква: 2 шт.
  • відварний рис: 200 г
  • шампіньйони: 300 г
  • порізаний кріп: 1 ст. л.
  • цибуля-порей, перець, сіль за смаком

  1. Капусту помити й опустити качан в окріп, варити 6–7 хв.
  2. Остудити й розділити на окреме листя.
  3. Жорсткі частини листків можна злегка відбити.
  4. Очищену моркву натерти на тертці.
  5. Порізати часник, цибулю-порей, гриби, солодкий перець.
  6. На рослинній олії обсмажити гриби та перекласти на тарілку.
  7. Обсмажити цибулю, перець, моркву, часник.
  8. Поєднати гриби, відварний рис, кріп, смажені овочі.
  9. На кожен лист капусти покласти трохи начинки, загорнути.
  10. Перекласти голубці на деко, залити сметаною, пекти 25 хв. за температури 180 °С.

Узвар з корицею

  • сухофрукти (яблуко, груша, слива тощо): 700 г
  • цукор: 250 г
  • кориця: ¼ ч. л.

  1. Фрукти промити та покласти у каструлю.
  2. Додати цукор, чисту воду та зварити до готовності.
  3. Зняти в вогню й додати корицю.
  4. Подавати з фруктами.

Пісні начинки для вареників

Квасоля з грибами:

  1. Відварити квасолю.
  2. Гриби обсмажити з цибулею.
  3. Квасолю перетерти у пюре, додати гриби.
  4. Посолити, поперчити за смаком.

З сьомгою й ананасами

  1.  Сьомгу та сирий ананас дрібно порізати.
  2. Додати оливкову олію, дрібку сушеного базиліку, сіль, перець.

Печений фарширований короп

  • короп: 1.5 кг
  • сушені білі гриби: 5 шт.
  • перлова крупа: 180 г
  • цибуля: 2 шт.
  • борошно пшеничне: 5 ст. л.
  • олія рослинна: 100 г
  • вершкове масло: 100 г
  • часник: 2 зубчики
  • перець, сіль

  1. Коропа почистити.
  2. Часник подрібнити, посолити й натерти ним рибу. Залишити на 2 години.
  3. Крупу відварити.
  4. Відварені гриби нарізати.
  5. Подрібнену цибулю обсмажити.
  6. Змішати кашу, гриби, цибулю. Додати сіль, перець.
  7. Начинити рибу, перекласти на деко й пекти півгодини при температурі 200 °С.
  8. Масло розтопити на сковороді, додати борошно й смажити до легкого золотистого відтінку, додати грибну юшку, спеції і готувати ще 5 хв.
  9. Залити фаршировану рибу соусом та запікати ще 15 хв.

Пиріг-гарбузяник

  • гарбуз: 450 г
  • цедра апельсинова: 1 ч. л.
  • волоські горіхи: ½ склянки
  • сіль, перець
  • готове бездріжджове тісто: 0,5 кг

  1. Цедру подрібнити.
  2. Гарбуз потерти на тертці.
  3. Горіхи порізати ножем. Усе перемішати.
  4. Розморожене тісто поділити на 4 частини й розкачати.
  5. Застелити деко пергаментом для випічки, викласти перший шар тіста, на нього — 1/3 частину начинки. Додати сіль, перець.
  6. Шари тіста й начинки повторити ще тричі.
  7. Останній шар начинки накрити тістом, защіпати краї.
  8. Випікати 40 хв. за температури 180 °С.

Рибний гювеч

  • морський окунь або судак: 800 г
  • солодкий перець: 6 шт.
  • спаржа: 100 г
  • зелений горошок: 200 г
  • морква: 4 шт.
  • кукурудзяна олія: 100 мл
  • сухе біле вино: 100 мл
  • томатний соус: 100 мл
  • сіль, спеції: мелений перець, чебрець, коріандр

Фото @urnise
  1. Рибу почистити, помити, нарізати на стейки, посолити.
  2. Овочі помити, почистити, обсмажити на сковороді. Залити вином.
  3. У форму для запікання перекласти рибу, овочі. Додати соус, спеції, сіль.
  4. Пекти при температурі 180 °С доки рідина випарується, а риба підрум’яниться.

Квасолеві котлети

  • квасоля: 200 г
  • сода: ¼ ч. л.
  • рослинна олія: 30 мл
  • картопля: 2 шт.
  • мелений коріандр, кумин: по ½ ч. л.
  • борошно: 80 г
  • гранульований часник: 1 ч. л.
  • борошно для обкачування котлет
  • сіль

Фото bevcooks.com
  1. Квасолю на 10–12 год. замочити у воді з содою.
  2. Потім промити й проварити до готовності.
  3. Відварити картоплю.
  4. Цибулю зі спеціями обсмажити.
  5. Усе змішати та збити блендером до однорідності.
  6. Сформувати котлети, обкачати в борошні та смажити з обох боків до рум’яної скоринки.

Бажаємо смачної куті та веселого Різдва!

3 Січня / 2019 Здоров'я

Весняні подарунки від EVA Blog!

Красуні, нам дуже подобається робити для вас приємні сюрпризи! Оскільки весна - час краси та оновлення, то саме час приділити більше уваги турботі про себе. Підпишіться на нашу розсилку та отримайте у подарунок beauty чек-лист від героїні проекту #БУТИЖІНКОЮ Юлії Черніцької!

Коментарі покищо відсутні

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *